arrowHome arrow Analize, Cercetari, Studii arrow Managementul riscului - scurta justificare (articol blog)
Main Menu
Home
Harta Site
Cauta in site
Termeni si Conditii
Date Contact
Business Corner
Solutii BUSINESS
Despre Mine si Site
Managementul Riscului
Analize, Cercetari, Studii
Dictionar
Instrumente
Tutoriale
Video Tutoriale
Articole Complete
Locuri de munca
Metodologii
Octave
ITIL
COBIT
Microsoft
PMI PMBOK
Mehari
The Orange Book
FMEA
Prince2
Riskit
Risk IT (ISACA)
Articole domenii conexe
Securitate IT
GIS
Business Intelligence
Digital Economy
Social Media
Stiri
Dezvoltare profesionala
Instruire / Training
Evenimente
De interes academic
eAgoraRisk Management pe LinkedIn

Ultimele Comentarii
RSS
Drepturi de Autor


Licenţa Creative Commons


Designed by:
SiteGround web hosting Joomla Templates
Vizitati-ma pe LinkedIn  Vizitati-ma pe Facebook  Urmariti-ma pe Twitter  RSS
Poate te intereseaza si ...
Managementul riscului - scurta justificare (articol blog) E-mail
"Vorbesc" despre managementul riscului de ceva vreme. O fac în articole, în propria teză de doctorat, în cadrul unui proiect personal web prezent la adresa www.managementul-riscurilor.ro.
Am ales să vorbesc despre managementul riscului şi pe acest blog. Evident, pentru că este domeniul meu de experienţă, dar şi pentru că recent am decis să mă implic într-un proiect de promovare a importanţei managementului riscului la nivelul organizaţiilor din România, reprezentând în ţara noastră una dintre cele mai prestigioase asociaţii internaţionale a profesioniştilor în managementul riscului, PRMIA în calitate de director regional.

De ce ar fi nevoie de o astfel de promovare?
Un studiu personal pe care îl derulam acu' ceva vreme (înainte de a decide aprofundarea domeniului printr-o teză de doctorat) pe firme din nord-estul Moldovei mi-a demonstrat că în firmele repondente nu erau respectate nici cele mai de bază principii de management al riscului şi securitate infomaţională.
Un studiu personal pe care tocmai ce l-am finalizat îmi oferă o imagine nu atât de departe de ceea ce se întampla la vremea primului studiu (sunt însă diferenţe între zone geografice, dimenisune a companiei intervievate etc.).
Procese, modele, metodologii, standarde, bune practici ... suntem asaltaţi de astfel de concepte . Alegem (dacă într-adevăr facem asta) să implementăm un anume model în speranţa că acesta ne va rezolva problemele, va diminua riscurile, va oferi un plus de valoare afacerii. Studiile arată că "efortul" (încă o dată, acolo unde acesta există, iar în România se pare că managementul riscului este o practică doar a instituţiilor financiare sau a marilor companii, dar să nu uităm că riscul nu face diferenţă între dimensiunea companiei sau domeniul de activitate - poate din acest motiv citim din ce în ce mai des în presă despre, de exemplu, micile companii de comerţ online din România care au început să iasă de pe piaţă la fel de uşor cum au intrat) de implementare a managementului riscului în cadrul unei organizaţii se opreşte imediat după primul proiect. Fie pe motiv că se consideră că nu se justifică alocarea de buget în această direcţie, fie că se consideră (eronat) că evenimente nefericite nu au cum să afecteze tocmai "propria afacere".
Managementul riscului trebuie să fie însă un efort continuu. Adoptarea unui model, standard etc. nu este suficient atât timp cât acestea nu au cum să acopere întreaga afacere (fiecare afacere este unică şi extrem de complexă iar standardele sunt instrumente de făcut bani - am să revin la această idee în alte posturi - abordări generale, aplicabile unui anumit domeniu de activitate sau, mai rău, mai multor domenii de activitate).
Dar ce este managementul riscului?
Preluăm pentru început ideea profesioniştilor Project Management Institute care definesc acest concept ca fiind un proces sistematic de identificare, analiză şi răspuns la riscurile proiectului, proces ce presupune identificarea riscurilor, cuantificarea riscurilor, planul de răspuns la risc, controlul răspunsului la risc.
Digg!Reddit!Del.icio.us!Google!Live!Facebook!Slashdot!Netscape!Technorati!StumbleUpon!Newsvine!Furl!Yahoo!Ma.gnolia!Free social bookmarking plugins and extensions for Joomla! websites!
 

Adaugă comentariu

Ne permitem sa selectam mesajele care vor fi publicate.
Va multumim pentru intelegere!


Codul de securitate
Actualizează

< Precedent   Urmator >
Solutii BUSINESS

Consultanţă & Training

Managementul-Riscurilor.ro
Aparitii in presa
Ce este managementul riscului?
Inovatia nu este totul
Risk in an economy under stress
Managementul riscului si dominoul crizeiParteneri
- DeepSec Blog
- Proceduri ISO
- PM Expert
- eSimi
Statistici Site


Page Rank Check

top of page

http://www.managementul-riscurilor.ro, Powered by Joomla! and designed by SiteGround reseller hosting