Ce trebuie sa contina un plan de management al riscului unui proiect? |
|
Ce trebuie sa contina un plan de management al riscului unui proiect? Evident ca primul pas este sa intelegem ce reprezinta un proiect. Merg pe ideea ca atunci cand ati spus "proiect" va referiti la un proiect de afacere, la o noua activitate ampla in cadrul unei companii etc. si nu la un proiect tip cerere de finantare (dar si aici se pot vorbi de riscuri si de planuri de management al riscurilor - si am sa vorbesc la final putin despre aceasta latura).
Diverse metodologii (vezi Mehari, Octave, Coso, PMI etc.) propun abordari diverse in construirea planului de management al riscului. Dar, intr-o parere personala, un plan de management al riscului ar trebui sa surprinda urmatoarele capitole:
- Introducere (se descriu: domeniul de activitate al companiei, zona in care se va aplica procesul de management al riscului - financiar, operational, tehnologic, toate -, data la care se efectueaza si cum vor fi folosite rezultatele procesului de management al riscului etc.)
- Descrierea modului de abordare(descrierea pasilor de realizare a managementului riscului)
- Identificarea riscurilor (se descriu tehnicile prin care se va incerca identificarea riscurilor - brainstorming, checklists, discutii libere, supravegherea din partea echipei de management al riscului etc.)
Atentie: identificarea riscului este un proces amplu care presupune mai intai identificarea valorilor de protejat in cadrul acelui proiect, apoi identificarea vulnerabilitatilor prezentate de acele valori si apoi identificarea riscurilor care pot sa apara in acea combinatie de valori-vulnerabilitati. - Evaluarea riscului (se va incerca o abordare mixta, evaluare calitativa si cantitativa)
Este poate partea cea mai importanta din proces. Se va descrie modul in care se va aprecia gradul de severitate (impactul) si nivelul de probabilitate a aparitiei riscului identificat. (mai exact: descrierea nivelelor mare-mediu-mic intr-o abordare calitativa si prezentarea elementelor statistice si a costurilor in abordarea cantitativa). - Analiza Riscului (pe baza ierarhizarii riscurilor evaluate se determina actiunile ce trebuie aplicate la nivelul fiecarui risc. Actiunile vor fi de tipul: evitare / acceptare / respingere / transfer).
- Monitorizarea riscului (descrierea pasilor ce trebuie realizati in vederea monitorizarii riscurilor deja identificati si a celor care pot aparea de-a lungul procesului de implementare a proiectului si dupa).
- Planul de raspuns la risc (efectiv ce se va realiza pentru fiecare risc in parte - actiuni care au fost prezentate la pasul de analiza a riscului).
- (obs. pana acum a fost partea teoretica a planului; urmeaza munca de "teren").
- Riscurile (prezentarea riscurilor identificate in lumina celor afirmate mai sus si a planului de actiune pentru fiecare risc)
La acest nivel pentru fiecare risc identificat se vor prezenta: - Cod de identificare a riscului (pentru o mai buna urmarire)
- Gradul de probabilitate de aparitie (ex. calitativ - mare; cantitativ - 1%)
- Nivelul impactului (idem ca la probabilitate)
- Descrierea riscului
- Analiza riscului
- Planul de raspuns (tine si de atitudinea fata de risc a managerului de proiect: ii place sa isi asume riscuri sau nu etc.)
Observatii: - Pentru identificarea riscurilor ar fi bine sa cautati cate ceva si despre metoda centrelor de risc si despre procedurile de descompunere a valorilor. Voi scrie si despre aceste concepte. - Nu uitati procesul de management al riscului este unul continuu asa ca acest plan va suferi modificari, poate chiar zilnice. - Ar fi bine sa cautati cateva informatii despre metoda Monte Carlo. Mai mult, daca lucrati cu proiecte realizate in Microsoft Project (ar fi cazul proiectelor de finantare dar nu numai - orice firma care se respecta ar trebui sa realizeze diagrame gantt, chiar si in Excel daca nu in Microsoft Project sau Primavera Planning) ... deci daca se lucreaza cu Microsoft Project, exista un soft de management al riscului, @Risk for project de la Palisade Corporation (se gaseste si pe piata din Romania) care usureaza munca de analiza a riscului (permite introducerea de grade de incertitudini la nivelul tuturor resurselor si a activitatilor din proiect, cunoaste multe functii, realizeaza simulari etc.)
Mult succes! |
Va multumim pentru intelegere!