arrowHome arrow Business Intelligence arrow De la Comint la Echelon
Main Menu
Home
Harta Site
Cauta in site
Termeni si Conditii
Date Contact
Business Corner
Solutii BUSINESS
Despre Mine si Site
Managementul Riscului
Analize, Cercetari, Studii
Dictionar
Instrumente
Tutoriale
Video Tutoriale
Articole Complete
Locuri de munca
Metodologii
Octave
ITIL
COBIT
Microsoft
PMI PMBOK
Mehari
The Orange Book
FMEA
Prince2
Riskit
Risk IT (ISACA)
Articole domenii conexe
Securitate IT
GIS
Business Intelligence
Digital Economy
Social Media
Stiri
Dezvoltare profesionala
Instruire / Training
Evenimente
De interes academic
eAgoraRisk Management pe LinkedIn

Ultimele Comentarii
RSS
Drepturi de Autor


Licenţa Creative Commons


Designed by:
SiteGround web hosting Joomla Templates
Vizitati-ma pe LinkedIn  Vizitati-ma pe Facebook  Urmariti-ma pe Twitter  RSS
Poate te intereseaza si ...
De la Comint la Echelon E-mail
Despre ECHELON a început să se vorbească în 1998. În acel an, lumea întreagă şi europenii în mod deosebit aflau cu stupoare că sunt spionaţi sistematic de o jumătate de secol de către un organism, numit UKUSA, care grupează 5 ţări anglo-saxone. Numele de cod al reţelei însemnă, probabil, United Kindon – UK şi United States of America – USA, ceilalţi parteneri, Canada, Australia şi Noua Zeelandă, erau posesiuni britanice .
În cadrul pactului UKUSA, care e o agenţie independentă patronată de NSA şi aflată sub conducerea directorului CIA, cele 5 ţări participante „filtrează” convorbiri telefonice, faxuri şi e-maluri din întreaga lume. Într-un fel, faptul nu e chiar surprinzător.
Se ştie de multă vreme că sistemele de telecomunicaţii utilizate de cetăţeni, firme, dar şi de ambasade sau guverne nu beneficiază de o confidenţialitate absolută. Se mai ştie şi că spionarea şi controlul se exercită chiar între ţări prietene şi aliate.
Toate aceste fac parte dintr-un joc complicat şi delicat care s-a conturat după încheierea războiului rece, un joc în care fiecare este mai mult sau mai puţin, prieten şi concurent cu ceilalţi.
Acest „incredibil aspirator de comunicaţii”, cum a fost numit ECHELON, este rodul tehnologie puse la punct prin UKUSA Security Agreement, un pact de colaborare pentru colectarea de Signal Intelligence ( informaţii electronice) încheiat în 1948 şi a cărui existenţă nu a fost niciodată confirmată în mod oficial de statele participante.
Cel mai surprinzător este faptul că în toţi aceşti ani, nici un guvern din nici una din cele cinci ţări participante nu a spus sau nu a admis vreodată ca acest pact există” observa cercetătorul neozeelandez Nichy Hager, autorul cărţii „Secret Power”, carte ce a rupt pentru prima dată, tăcerea asupra UKUSA şi ECHELON.

Dezvăluind existenţa acestei reţele, un raport al Uniunii Europene din anul 1998, preciza că. "spre deosebire de alte sisteme de spionaj electronic ale pactului UKUSA, programul Echelon, este orientat în principal către obiective civile: guverne, organizaţii şi întreprinderi din aproape toate ţările lumii''.
Parlamentarii au subliniat în rezoluţie că, dacă informaţiile în cauză sunt culese în scopul asigurării securităţii de stat, acest fapt nu contravine dreptului european.
Pe de altă parte însă, "dacă sistemul este utilizat într-un mod abuziv, pentru a spiona concurenţa", atunci statele membre "care participă la acest sistem" "violează dreptul Uniunii", se spune în document.
Spionajul în scopuri industriale nu a putut fi însă probat, astfel că rezoluţia cuprinde o serie de puncte prin care statele membre ale Uniunii sunt invitate să garanteze o protecţie eficientă a vieţii private a cetăţenilor lor şi să se concentreze asupra acestei probleme. Rezoluţia mai propune "măsuri de luptă împotriva spionajului economic", încurajând "promovarea mijloacelor de protecţie a cetăţenilor şi a întreprinderilor", insistând în special pe criptare. Restul rămâne să fie pus în aplicare de către membrii UE, fiecare după putinţa şi priceperea lui.
Surse:
- www.echelon.com/about/default.htm
- Europenii se mobilizează împotriva ameninţării Echelon, la http://arhiva.monitorulcj.ro/2001/2001.09.11/
- Manolescu, I., Tehno. Planeta sub lupă, la http://www.observatorcultural.ro/informatiiarticol.phtml?xid=7088
Digg!Reddit!Del.icio.us!Google!Live!Facebook!Slashdot!Netscape!Technorati!StumbleUpon!Newsvine!Furl!Yahoo!Ma.gnolia!Free social bookmarking plugins and extensions for Joomla! websites!
 

Adaugă comentariu

Ne permitem sa selectam mesajele care vor fi publicate.
Va multumim pentru intelegere!


Codul de securitate
Actualizează

< Precedent   Urmator >
Solutii BUSINESS

Consultanţă & Training

Managementul-Riscurilor.ro
Aparitii in presa
Ce este managementul riscului?
Inovatia nu este totul
Risk in an economy under stress
Managementul riscului si dominoul crizeiParteneri
- DeepSec Blog
- Proceduri ISO
- PM Expert
- eSimi
Statistici Site


Page Rank Check

top of page

http://www.managementul-riscurilor.ro, Powered by Joomla! and designed by SiteGround reseller hosting