arrowHome arrow Business Intelligence
Main Menu
Home
Harta Site
Cauta in site
Termeni si Conditii
Date Contact
Business Corner
Solutii BUSINESS
Despre Mine si Site
Managementul Riscului
Analize, Cercetari, Studii
Dictionar
Instrumente
Tutoriale
Video Tutoriale
Articole Complete
Locuri de munca
Metodologii
Octave
ITIL
COBIT
Microsoft
PMI PMBOK
Mehari
The Orange Book
FMEA
Prince2
Riskit
Risk IT (ISACA)
Articole domenii conexe
Securitate IT
GIS
Business Intelligence
Digital Economy
Social Media
Stiri
Dezvoltare profesionala
Instruire / Training
Evenimente
De interes academic
eAgoraRisk Management pe LinkedIn

Ultimele Comentarii
RSS
Drepturi de Autor


Licenţa Creative Commons


Designed by:
SiteGround web hosting Joomla Templates
Vizitati-ma pe LinkedIn  Vizitati-ma pe Facebook  Urmariti-ma pe Twitter  RSS
Poate te intereseaza si ...
Business Intelligence
BI - concept E-mail
Business intelligence este un concept vag şi poate reprezenta folosirea de software de mare clasă pentru aplicaţiile de afacere [Bernstein].
Într-o altă opinie, business intelligence reprezintă colecţia de tehnologii dintre cele mai noi care ajută sistemele de a deveni mult mai „inteligente”.
Conform IBM [Almeida, 1999] business intelligence înseamnă folosirea valorilor de tip date pentru a lua decizii mai bune. Este vorba despre acces, analiză şi descoperirea de noi oportunităţi.
Conform Asociaţiei Române de Inteligenţă Economică, business intelligence este ansamblul acţiunilor de cercetare, colectare, tratare şi difuzare a informaţiei utile agenţilor economici, în scopul de a obţine avantaje concurenţiale, prin exploatarea ei în manieră defensivă sau/şi ofensivă.
Lucrarea „Business Intelligence Roadmap” [Moss, 2003], prezintă business intelligence drept o arhitectură şi o colecţie de aplicaţii şi baze de date operaţionale integrate, precum şi de sisteme de asistenţa a deciziilor, care furnizează comunităţii de afaceri un acces mai uşor la datele despre afacere. Aplicaţiile BI de asistare a deciziilor facilitează multe activităţi, incluzând şi analiză multidimesională (ex. OLAP), data mining, capacitatea de previziune, analiza afacerii, facilităţi de interogare, raportare şi realizare a graficelor, analiză geospaţială, managementul cunoştinţelor etc.
Business intelligence este un proces iterativ: se porneşte de la mediul operaţional; datele sunt extrase din acest mediu şi depozitate în depozite de date (acest depozit de date se prezintă sub forma unui container central de date, separat de datele operaţionale); decidentul foloseşte sistemele de asistare a deciziilor pentru a extrage datele din depozitul de date; deţinând aceste informaţii, un decident poate să creeze planuri de acţiune; această schimbare la nivelul informaţiilor operaţionale duce la o nouă iteraţie a ciclului business intelligence.
 
BI - natura inteligentei E-mail
În timp ce există o largă plajă de definiţii date inteligenţei, poate că cea mai reprezentativă este cea oferită de U.S. Central Intelligence Agency (CIA) [Waltz, 2003]: „redus la cei mai simpli termeni, inteligenţa este cunoştinţa şi modul în care (pre-) simţim lumea din jurul nostru – preludiul deciziilor şi acţiunilor politicienilor[...]”. Aceste componente clasice ale inteligenţei furnizează înţelegere şi determină leaderii în a lua deciziile care furnizează securitate pentru afaceri sau pentru state.
„Inteligenţa” presupune cunoaşterea informaţiilor despre competiţie, informaţii precum profitabilitatea sau venitul acestora [Raisinghani, 2004]. Beneficiul suprem al inteligenţei este reprezentat de cunoaşterea clientului şi a potenţialului client. Această cunoştinţă ajută la îmbunătăţirea serviciilor acordate clienţilor şi la o mai bună orientare a afacerii pe nevoile acestor clienţi. Procesul obţinerii informaţiei inteligente este descris mai jos [iptvreports], cu menţiunea că acest ciclu începe cu nevoia de cunoaştere a decidentului (consumatorul informaţiei) şi se termină cu livrarea respectivei cunoştinţe.
- Planificare, stabilire cerinţe şi direcţionare
- Colectare
- Analiză şi procesare
- Producţia
- Diseminarea
Nevoia poate fi o cerinţă stabilă, o solicitare specială sau o necesitate urgentă în situaţia unei crize.
 
Introducere în business intelligence E-mail
Introducerea în GIS fiind făcută, trec mai departe și fac o introducere în Business Intelligence.
În articolele viitoare voi descrie și modul în care aceste două noi sisteme pot să asiste activitatea de management al riscului (GIS - ajută la simulări, utile în planul de asigurare a continuității afacerii; BI - furnizează accesul la date istorice, utile în anticiparea unor situații viitoare).
Termenul de business intelligence a fost introdus de către Gartner Group la mijlocul anilor ‘90s. Ca şi concept însă, business intelligence a existat cu mult timp înainte, încă din anii ’70 [Zaman, 2005], folosit în sistemele de raportare cu ajutorul mainframe-urilor. La acea vreme, sistemele de raportare erau statice, bidimensionale, fără a avea capacităţi analitice. Cererea de sisteme multidimensionale dinamice, care să sprijine procesele decizionale inteligente şi cu abilităţi predictive, a determinat dezvoltarea sistemelor de tip business intelligence. Aceste sisteme devin din ce în ce mai complexe, fiind capabile de analiză multidimensională a datelor, dispunând de capacităţi de analiză statistică şi predictivă pentru a servi mult mai bine sistemelor de asistare a deciziilor.
Nevoia de sisteme de tip business intelligence poate fi cu mare uşurinţă explicată: pentru a supravieţui pe piaţă în actualele condiţii concurenţiale, o companie trebuie să încerce să dezvolte o strategie de succes; pentru a dezvolta o strategie de succes, e nevoie de capacitatea de a anticipa condiţiile viitoare; înţelegerea trecutului este modul cel mai bun de a fi în stare a prezice viitorul. Business intelligence face acest lucru.
 
<< Start < Inapoi 1 2 3 4 5 6 Inainte > Sfarsit >>

Rezultate 46 - 48 din 48
Solutii BUSINESS

Consultanţă & Training

Managementul-Riscurilor.ro
Aparitii in presa
Ce este managementul riscului?
Inovatia nu este totul
Risk in an economy under stress
Managementul riscului si dominoul crizeiParteneri
- DeepSec Blog
- Proceduri ISO
- PM Expert
- eSimi
Statistici Site


Page Rank Check

top of page

http://www.managementul-riscurilor.ro, Powered by Joomla! and designed by SiteGround reseller hosting