arrowHome arrow GIS
Main Menu
Home
Harta Site
Cauta in site
Termeni si Conditii
Date Contact
Business Corner
Solutii BUSINESS
Despre Mine si Site
Managementul Riscului
Analize, Cercetari, Studii
Dictionar
Instrumente
Tutoriale
Video Tutoriale
Articole Complete
Locuri de munca
Metodologii
Octave
ITIL
COBIT
Microsoft
PMI PMBOK
Mehari
The Orange Book
FMEA
Prince2
Riskit
Risk IT (ISACA)
Articole domenii conexe
Securitate IT
GIS
Business Intelligence
Digital Economy
Social Media
Stiri
Dezvoltare profesionala
Instruire / Training
Evenimente
De interes academic
eAgoraRisk Management pe LinkedIn

Ultimele Comentarii
RSS
Drepturi de Autor


Licenţa Creative Commons


Designed by:
SiteGround web hosting Joomla Templates
Vizitati-ma pe LinkedIn  Vizitati-ma pe Facebook  Urmariti-ma pe Twitter  RSS
Poate te intereseaza si ...
GIS
Limite ale utilizarii GIS (part 3) E-mail
Scopul principal al SIG este totuşi analiza spaţială şi nu crearea de hărţi.
SIG permite utilizatorilor să analizeze complet zonele geografice folosind datele atribut incluse în sistem. Această analiză completă a datelor (precum datele provenite din recensământ) nu este cerută tot timpul; unii utilizatori doresc doar să prezinte anumite aspecte dintr-o zonă în legătură cu aspecte similare dintr-o altă zonă. De exemplu, dacă un utilizator doreşte anumite statistici ale criminalităţii, software-ul SIG permite utilizatorului să selecteze statisticile pe care le va folosi, să normalizeze datele după anumiţi factori în vederea comparărilor, să selecteze zonele de interes după alte criterii, precum densitatea populaţiei, şi să mapeze informaţiile rezultate.

Sursa: Sheppard, E., Geographic Information Systems: Critical Approaches
 
Limite ale utilizarii GIS (part 2) E-mail
Cele mai multe sisteme interne au fost proiectate pentru a înregistra date şi nu pentru a le face utile, astfel că facilitatea de mapare SIG este una din cele mai puternice căi prin care datele înregistrate sunt transformate în date utile, prin descoperirea tendinţelor care au fost invizibile în rapoartele tabulare.
Hărţile pot fi generate imediat ce graniţele şi populaţia au fost încărcate, afişând zonele cu densitate demografică ridicată unde, de exemplu, ar putea fi depuse eforturi de recrutare . Sau, încărcând date cu codul poştal al adreselor studenţilor, se permite vizualizarea locaţiei studentului şi calcularea zonelor de acoperire şi a ratei de participare la studiile universitare.
Încorporarea datelor istorice permite descoperirea tendinţelor de la an la an.

Software-ul de mapare, fie că se vorbeşte despre SIG sau despre caracteristici de mapare ale altor programe, interpretează datele spaţiale pentru a crea propriile hărţi. Datele spaţiale sunt date care descriu zone şi caracteristici geografice sau puncte de pe suprafaţa terestră, într-un format care poate fi folosit de aplicaţii software specializate pentru a crea hărţi. În proces, datele spaţiale pot fi legate de date atribut, statistici sau informaţii despre caracteristicile entităţilor geografice.
Aplicaţiile software SIG funcţionează în vederea unirii datelor spaţiale cu datele statistice într-un singur sistem de baze de date printr-un proces numit geo-referenţiere a datelor.
Mai simplu spus, geo-referenţierea permite datelor să se afle în legătură în anumite puncte, linii sau zone de pe suprafaţa pământului.

Sursa: Read, P., Higgs, G., Taylor, G., The potential and barriers to the use of geographical information systems for marketing applications in higher educational institutions, Marketing Intelligence & Planning Journal, Year: Jan 2005 Volume: 23 Issue: 1, Emerald Group Publishing Limited
 
Limite ale utilizarii GIS (part 1) E-mail
Sistemele informaţionale geografice joacă rolul unor adevărate depozite de date, agregând şi organizând informaţiile spaţiale referitoare la un context dat.
Aceste sisteme au fost folosite ca şi instrumente puternice de analiză în mai multe zone, precum: planificarea urbană şi regională, monitorizarea mediului, sănătate publică, agricultură, servicii de utilităţi, transport etc. Totuşi, în ciuda diseminării largi şi angajării în mai multe zone de cunoaştere, SIG prezintă limitări severe, ele fiind practic statice şi bi-dimensionale.
Cum majoritatea fenomenelor de interes pentru fiinţele umane au loc într-un proces continuu spaţio-temporarl, limitările SIG în reprezentarea lor adecvată sunt evidente.
Cum să se adauge dimensiunea temporală sistemului informaţional geografic curent reprezintă una din întrebările cele mai provocatoare şi curent deschise.

Dintre criticile aduse SIG se pot aminti :
- limitările în reprezentarea lumii reale;
- limitările în accesarea tehnologiei potrivite;
- implicaţiile legale şi etice ale utilizării SIG.
 
Planificarea continuitatii afacerii prin GIS (de la GIS la LIS si Concluzii) E-mail
Multe implementări de SIG sau de LIS (Land Information Systems) la nivelul autorităţilor locale au avut ca ţintă îmbunătăţirea funcţiilor de administrare a parcelelor de pământ aflate în propria administrare şi administrarea taxelor pe aceste parcele. Unele autorităţi folosesc SIG şi LIS pentru a asista în procedurile de planificare a planurilor de răspuns la urgenţe şi dezastre, pentru a administra traficul rutier sau pentru a furniza vizitatorilor informaţii despre diverse rute. Aplicarea SIG (şi LIS) în managementul proprietăţilor administraţiei locale este considerată drept o folosire eficientă a datelor colectate.
Aplicaţiile includ (sinteză după Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS) (1987), “Property management in local authorities: evidence to the Audit Commission by the RICS”, RICS, London):
- identificarea proprietăţii sub-utilizate în vederea utilizării optime;
- evaluarea impactului propunerilor de dezvoltare asupra proprietăţilor vecine;
- managementul spaţiului şi a facilităţilor;
- maparea valorilor proprietăţilor pentru scopurile de planificare şi dezvoltare;
- maparea pământului vacant;
- modelarea impactului asupra mediului a propunerilor de dezvoltare de spaţii de locuit.
În încheierea acestei secţiuni dorim să prezentăm şi marele minus al stabilirii unei relaţii între sistemele informaţionale geografice şi domeniul managementului riscului, mai exact componenta de planificare a răspunsului la dezastre.
Posibilitatea de a folosi sistemele informaţionale geografice în studiul dezastrelor şi în planificarea răspunsului la aceste dezastre depinde de informaţie referenţiată spaţial, mai exact de existenţa hărţilor la o scară acceptabilă despre teritoriile ce se doresc a fi analizate.
 
<< Start < Inapoi 1 2 Inainte > Sfarsit >>

Rezultate 1 - 8 din 10
Solutii BUSINESS

Consultanţă & Training

Managementul-Riscurilor.ro
Aparitii in presa
Ce este managementul riscului?
Inovatia nu este totul
Risk in an economy under stress
Managementul riscului si dominoul crizeiParteneri
- DeepSec Blog
- Proceduri ISO
- PM Expert
- eSimi
Statistici Site


Page Rank Check

top of page

http://www.managementul-riscurilor.ro, Powered by Joomla! and designed by SiteGround reseller hosting